Steun gevluchtte Tibetanen, vooral monniken en nonnen

Stichting
Dhonden

   

Kloosters onder druk

Vanaf begin jaren ’80 is het inwonertal van de Tibetaanse kloosters in India enorm snel gestegen. In de afgelopen jaren is de toestroom van nieuwe monniken en nonnen naar de kloosters groot. De nieuwe monniken zijn niet alleen meer vluchtelingen uit Tibet, maar ook arme kinderen uit de grensregio's (de Himalaya).

Rijke mensen sturen hun kinderen naar Indiase scholen, waar ze goed opgeleid worden in Hindi en Engels, maar arme mensen sturen hun kinderen naar de kloosters.

monks arriving
 
Group of young monks

De vele nieuwkomers hebben huisvesting, voedsel en gezondheidszorg nodig. Aangezien ze zeer arm zijn en niet onderhouden kunnen worden door familie, berust de volledige zorg voor hen bij de kloosters.


"Vanuit kloosters zoals het Ganden Jangtse klooster (en daarbinnen dit klooster het "Tsawa Khamtsen" huis) worden mensen opgeleid om in de boeddhistische leer om deze te kunnen doorgronden te kennen en te kunnen doorgeven. Dat is niet alleen belangrijk voor 'het wWesten', waar kennelijk vraag is naar de boeddhistische leerleraren, maar het is ook voor Tibetanenheel belangrijk, met het oog op wanneer we kijken naar een mogelijke terugkeer in de toekomst naar Tibet. Want in Tibet wordt nauwelijks meer onderwijs op dit niveau van in de boeddhistische filosofie gegeven op dit niveau. Voor de monniken die nog in Tibet wonen wordt het onmogelijk gemaakt om te studeren . zodat ze de leer niet goed genoeg beheersen Zo wordt het ze onmogelijk gemaakt om de boedhistische leer zodanig te kennen dat ze daar doorgever van kunnen zijnom deze door te kunnen geven. Dus we hebben aan ons is ook de verantwoordelijkheid om, mochten we ooit teruggaankeren naar Tibet, de mensen paraat te hebben om dan in Tibet mensen die daar de nodige informatie te kunnen verschaffen. Dat is ons doel, en dat is ook het doel waarvoor van de acties van de Stichting Dhonden om geld in te zamelen geld inzamelt."
Geshe Sonam Gyaltsen

Voor een uitgebreidere beschrijving van de Tibetaanse kloosters, zie het artikel Tibetaanse kloosters in transitie door Marco Werre (Word document).



Startpagina  |  Vorige pagina